Our projects

PlaceMate works to suit your purpose not ours. We can help with any – or all – stages of your new home project. It costs nothing to take the first step to meet us. After that, you decide how much – or how little – you’d like PlaceMate to take care of. Not everything needs to be done in one go. It’s entirely up to you how many steps you’d like to take and at what level of detail. Here’s an outline of PlaceMate’s steps and their cost estimates.
Pine Mountain – Family home

The ultimate family home to take their family of young boys through to their teenage years, that won’t date quickly and incorporate plenty of outdoor living areas.

A gently sloping block facing north on to bushland.

A family friendly home that brings the outside in. From entry through the central front door, all living spaces open out to the north, across the pool, play areas and to the bush beyond. Parents’ rooms are located on one side, kids on the other. An east-west axis provides private access from garage to bedrooms. Interior spaces are clean, uncluttered and open. Expensive materials are saved for sparing use in feature locations, with pale neutral finishes beautifully resolved throughout.

  • Pine Mountain – Family home

Click an image for a closer look

Chelmer – 1920s classic Queenslander

A big white classic, Georgian Queenslander townhouse for her family to live and play in, with lasting value and spaces for art, music and entertaining.

Three previous rounds of alterations and additions had left this 1920s Queenslander with little connection between house and garden.

Lift the house and move it forward on the block to accommodate a tennis court. Create new living areas downstairs that flow outdoors to the classic garden. Create spacious open verandahs upstairs. Retain focus on an internal stairwell to unify formal space arrangements, and apply carefully chosen colour and classic materials throughout.

  • Chelmer – 1920s classic Queenslander

Click an image for a closer look

Paddington – City views

To make the most of their available city views, better use of their existing home, plus incorporate an extra two bathrooms.

The site was very steep, with city views from every level, but they could only be appreciated from a couple of spots because the room arrangements were disjointed and dark, and the detailing was cluttered. Side windows looked directly into the neighbours 3m away. The bathroom and guest room opened on to the kitchen. A pool at the top of the block could not be seen from anywhere in the house. They needed two extra bathrooms. Although large, the house felt tight and constrained.

We left the structural shell and roof of the house the same (to avoid town planning issues), gutted the main living area to install a linear kitchen, creating vistas from front to back plus walls for art. New doors and post layouts framed a generous outdoor living area. The top floor grew by four square metres to fit an extra bathroom and windows were rearranged to overlook the pool. Side windows were closed screened or moved for light with complete privacy A light natural resort-style ensuite replaced the dingy colonial one.

All the surfaces from street to pool were simplified and streamlined to frame rather than detract from the views. A stainless steel rod balustrade elegantly echoes traditional handrails. The house feels light, open and flowing. Every living space and bedroom has either city or water views.

  • Paddington – City views

Click an image for a closer look

Camp Hill – Blue house

A blue and white home for their young family, including toddlers, with spacious living areas on the ground floor opening on to a big back garden and a pool surrounded by greenery. Timber floors, a timber stair case and an under-stair nook were on the wish list.

Despite city glimpses and a long south-westerly outlook from the upper level, this original 1950s house with a north-facing back yard enjoyed little privacy from its neighbours and stood out as a shabby aberration in a street of inner suburban Queenslanders.

Thorough investigation soon pointed to the value of demolition and rebuilding to save costs. The replacement is a two-storey five-bedroom home opening onto a large ground floor hedged terrace. Upstairs, under a traditional roof shape, three balconies look over the garden and pool, with views across to the city and far ridges beyond. Internally, a top-lit staircase featuring a hand-crafted balustrade both frames and screens public and family zones. A central pivot for all movement, the staircase is a striking feature against the interior’s white and grey palette and hardwood flooring.

  • Camp Hill – Blue house

Click an image for a closer look

Page 1 of 712345...Last »