Camp Hill – Hamptons & extended family

Owners Dream

A generous, functional home for their busy hard-working household of four generations, including two small children, a grandfather, great-grandmother and an adult sister with special needs. A range of indoor and outdoor spaces that would enable everyone to be together or be private, all in ‘Hamptons’ style with strong symmetry in black, white and chrome, to tie in with an existing contemporary-styled pool.

Site Condition

Boxy rooms and a windowless central bedroom were the legacy of an earlier extension in a Queenslander style to this post-war cottage on a regular suburban block. Elsewhere, a new roof and a north-facing pool and garden featuring a charming flowering tree were already complete.

Design Solution

Raise and convert the existing house into five bedrooms on the upper level. Relocate main access to the centre to strengthen formality and create a glimpse from the front door of the spaces beyond. Open the middle of the house with a stair to bring height, light and outlook to both levels of the house. Create two ground-floor bed suites for elders at the front and an open-plan living area at the back. A separate family entry incorporates a dump zone and a side utility yard provides the children with running access between pool and bathroom though the laundry.

More Images

Our Happy Clients

We knew we only had one chance to get the look and the acoustics right and the room also needed to work if we ever sold the home.PlaceMate took into account not just the acoustics, but also the aesthetics of the room. We are delighted with their work

Greg & Trish Elgar Brisbane

Jan, you did a fantastic job translating our unformed ideas into a classy home, fulfilling all our requirements. We are most impressed that you were able to design such a unique and spacious home on a small block and yet one that blends in with the ambience of the suburb without being ostentatious. Your choice of building materials was inspired and the design incorporating the high ceiling in the living/dining/kitchen area impresses everyone who sees it. We also appreciated your no-nonsense, straightforward, approach to the whole project. Congratulations on a great job

Lola & Ian Binch Owners

Thank you. I didn’t really understand the drawings, but now the house is finished I can see that you took my ideas and suggestions and made them beautiful. Everything is perfect. Every morning I say to my husband, I love this house.

Frank and Vilma de Silva Owners

Best use of a steep site

PlaceMate designs topped the state at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for best use of a sloping site over $250,000 for two contemporary townhouses built on a 500sqm site that dropped 10 meters from a busy road. All four bedrooms and living areas captured the city views.

 

Best renovation $250-$500,000

PlaceMate designs took home the prize at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for the best renovation $250,000 – $500,000 for a 1910 cast concrete Californian bungalow-style house in Indooroopilly. The winning design unified alterations undertaken in the 50s, 70s and 80s and added a new wing.

Recognised in The Courier-Mail

PlaceMate’s skills were recognised in The Courier-Mail in January 2016 for our transformation of a Shorncliffe residence originally built around 1910.

Registered with Board of Architects Queensland

Registration Number 2457

Our Client Success Team

Placemate Architects works with successful and innovative clients. Together we achieve significant and lasting transformations of cities, houses and landscapes.