Owners Dream

This Pine Mountain rural residence is the ultimate family oasis! The owners of this newly-built house longed for a forever home to raise their family of young boys in. They envisioned a house that would stay trendy throughout the year with plenty of open space and outdoor living areas.

Site Condition

A gently sloping block facing north onto bushland.

Design Solution

PlaceMate Architects designed a family-friendly home that brings the outside in. From the entry through the central front door into all the living spaces that open to the northern aspect. These rooms enjoy great weather, without the harsh sunlight, as well as views of the pool, and play areas. They enjoy a feeling of space with the expanse of bush beyond. In addition, the parents’ retreat is located on one side of the house. While the kids’ rooms are located on the other side of the main living areas. 

The shared interior and living areas reflect the clean and spacious open plan design. Couple this, with the east-west axis of the house that provides a private entrance from the garage to the private bedrooms. Budget is also an important consideration. The more expensive building materials and finishes have been used sparingly in the feature locations of the home – at entry and in the living spaces. The pale neutral finishes beautifully flow throughout the interior and exterior of the home.

Meanwhile, the indoor and outdoor design features are subtly arranged to create a sense of size and space. The lighting has been carefully planned to reduce heating and lighting costs within the home year-round. Low-maintenance gardens surround the newly-built structure, bringing colour and life to the building.

This makes the large outdoor areas of this Pine Mountain rural residence, easy to care for and fun for the family.

More Images

Client & Partner Testimonials

Our experience with Placemate Architects was outstanding. They did three
things we appreciated, and nothing we didn’t.

They focused on understanding our needs and what we wanted.

They, Jan specifically, consistently generated creative design options to
assist in the extraordinary number of decisions that need to be made from
the very big to the very small.

And they matched us with exactly the right builder, the excellent Harris
Constructions.

Our decision to work with Placemate Architects meant we got what we wanted,
on time and on budget.

Stephen and Lynne Day New

Builders build, tradies trade, but the architect has the vision and ideas. Thanks Jan for your wonderful suggestions.

Stephen Stone Owner

We knew we only had one chance to get the look and the acoustics right and the room also needed to work if we ever sold the home.PlaceMate took into account not just the acoustics, but also the aesthetics of the room. We are delighted with their work

Greg & Trish Elgar Brisbane

Best use of a steep site

PlaceMate topped the state for best use of a sloping site over $250000 at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards. The award was for the design of two contemporary townhouses built on a 500sqm site that dropped 10m from a busy road. All the bedrooms and living areas captured picturesque city views.

 

Best renovation $250-$500,000

PlaceMate took home the prize at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for the best renovation between $250,000 – $500,000. The winning renovation was a 1910 cast concrete Californian bungalow-style home in Indooroopilly. The design added a new wing and unified alterations undertaken in 50s, 70s and 80s.

Recognised in The Courier-Mail

PlaceMate’s skills were recognised in The Courier-Mail for our transformation of a Shorncliffe residence originally built around 1910.

Registered with Board of Architects Queensland

Registration Number 2457

Our Client Success Team

Placemate Architects works with successful and innovative clients. Together we achieve significant and lasting transformations of cities, houses and landscapes.