Pine Mountain – Family home

The ultimate family home to take their family of young boys through to their teenage years, that won’t date quickly and incorporate plenty of outdoor living areas.

A gently sloping block facing north on to bushland.

A family friendly home that brings the outside in. From entry through the central front door, all living spaces open out to the north, across the pool, play areas and to the bush beyond. Parents’ rooms are located on one side, kids on the other. An east-west axis provides private access from garage to bedrooms. Interior spaces are clean, uncluttered and open. Expensive materials are saved for sparing use in feature locations, with pale neutral finishes beautifully resolved throughout.

  • Pine Mountain – Family home

Click an image for a closer look

Camp Hill – Blue house

A blue and white home for their young family, including toddlers, with spacious living areas on the ground floor opening on to a big back garden and a pool surrounded by greenery. Timber floors, a timber stair case and an under-stair nook were on the wish list.

Despite city glimpses and a long south-westerly outlook from the upper level, this original 1950s house with a north-facing back yard enjoyed little privacy from its neighbours and stood out as a shabby aberration in a street of inner suburban Queenslanders.

Thorough investigation soon pointed to the value of demolition and rebuilding to save costs. The replacement is a two-storey five-bedroom home opening onto a large ground floor hedged terrace. Upstairs, under a traditional roof shape, three balconies look over the garden and pool, with views across to the city and far ridges beyond. Internally, a top-lit staircase featuring a hand-crafted balustrade both frames and screens public and family zones. A central pivot for all movement, the staircase is a striking feature against the interior’s white and grey palette and hardwood flooring.

  • Camp Hill – Blue house

Click an image for a closer look

Taringa – Duplex

To make a ‘silk purse from a sow’s ear’ – an Architect’s dream …and a builder’s nightmare!

With spectacular views to the north and city, this 480-square-metre small lot was shaped like a slice of pie, on a busy road and with a telephone pole in the middle. The challenge included a 10-metre fall (four storeys) from the front of the block to the rear.

The creation of two lots, each with a four-bedroom townhouse, double garage and family room over three and a half levels. These modern, spacious houses with high ceilings, plenty of storage and abundant light were designed so that all living areas and bedrooms would have views that couldn’t be built out. Our solution topped the state at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for the best use of a steep site over $250,000. Construction was completed on time and on budget, and the owners sold for a profit.

  • Taringa – Duplex

Click an image for a closer look

Stradbroke Island, Point Lookout – Beach house

An easy care, four-bedroom beach house for both family and rental, with minimal site impact and an economical construction.

This long, skinny block was set back from the main road, within walking distance of the beach. Large trees grew at the front and there was a clearing at the rear, with the opportunity for north-facing ocean glimpses from an upper level. It was likely that two-storey neighbours would surround the property in the future.

Using compact planning, a simple structure and off-the-shelf detailing, PlaceMate’s floor plan included a ground-level beach zone for cars and gear, coupled with a north-facing outdoor living area on the upper deck. To create interest and privacy half levels of stair landings were used. Colour successfully blended the beach house with the surrounding leafy site.

  • Stradbroke Island, Point Lookout – Beach house

Click an image for a closer look