projects
icon

Our projects

PlaceMate works to suit your purpose not ours. We can help with any – or all – stages of your new home project. It costs nothing to take the first step to meet us. After that, you decide how much – or how little – you’d like PlaceMate to take care of. Not everything needs to be done in one go. It’s entirely up to you how many steps you’d like to take and at what level of detail. Here’s an outline of PlaceMate’s steps and their cost estimates.
Paddington – City views

To make the most of their available city views, better use of their existing home, plus incorporate an extra two bathrooms.

The site was very steep, with city views from every level, but they could only be appreciated from a couple of spots because the room arrangements were disjointed and dark, and the detailing was cluttered. Side windows looked directly into the neighbours 3m away. The bathroom and guest room opened on to the kitchen. A pool at the top of the block could not be seen from anywhere in the house. They needed two extra bathrooms. Although large, the house felt tight and constrained.

We left the structural shell and roof of the house the same (to avoid town planning issues), gutted the main living area to install a linear kitchen, creating vistas from front to back plus walls for art. New doors and post layouts framed a generous outdoor living area. The top floor grew by four square metres to fit an extra bathroom and windows were rearranged to overlook the pool. Side windows were closed screened or moved for light with complete privacy A light natural resort-style ensuite replaced the dingy colonial one.

All the surfaces from street to pool were simplified and streamlined to frame rather than detract from the views. A stainless steel rod balustrade elegantly echoes traditional handrails. The house feels light, open and flowing. Every living space and bedroom has either city or water views.

  • Paddington – City views

Click an image for a closer look

Camp Hill – Blue house

A blue and white home for their young family, including toddlers, with spacious living areas on the ground floor opening on to a big back garden and a pool surrounded by greenery. Timber floors, a timber stair case and an under-stair nook were on the wish list.

Despite city glimpses and a long south-westerly outlook from the upper level, this original 1950s house with a north-facing back yard enjoyed little privacy from its neighbours and stood out as a shabby aberration in a street of inner suburban Queenslanders.

Thorough investigation soon pointed to the value of demolition and rebuilding to save costs. The replacement is a two-storey five-bedroom home opening onto a large ground floor hedged terrace. Upstairs, under a traditional roof shape, three balconies look over the garden and pool, with views across to the city and far ridges beyond. Internally, a top-lit staircase featuring a hand-crafted balustrade both frames and screens public and family zones. A central pivot for all movement, the staircase is a striking feature against the interior’s white and grey palette and hardwood flooring.

  • Camp Hill – Blue house

Click an image for a closer look

Taringa – Duplex

To make a ‘silk purse from a sow’s ear’ – an Architect’s dream …and a builder’s nightmare!

With spectacular views to the north and city, this 480-square-metre small lot was shaped like a slice of pie, on a busy road and with a telephone pole in the middle. The challenge included a 10-metre fall (four storeys) from the front of the block to the rear.

The creation of two lots, each with a four-bedroom townhouse, double garage and family room over three and a half levels. These modern, spacious houses with high ceilings, plenty of storage and abundant light were designed so that all living areas and bedrooms would have views that couldn’t be built out. Our solution topped the state at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for the best use of a steep site over $250,000. Construction was completed on time and on budget, and the owners sold for a profit.

  • Taringa – Duplex

Click an image for a closer look

Mitchelton – Forever Home

Stephen and Lynne wanted to return Brisbane to be near family and enjoy the simple pleasures of life. They wanted a forever haven to enjoy as a couple, separate work areas and the space to entertain family and friends. The style had to be calm and classical to remind them of Paris, complement exquisite mantlepieces hand-crafted by Stephen… and incorporate a secret wine cellar.

This original Queenslander had been built on land which rose steeply from the road. Extended in the 50s and 80s, it had been painted in 10 different colours. All the rooms felt small, hot and boxy, and a driveway separated the garden.

We raised the original house 1.5m and opened it in three directions to create flow for view and air from the rear garden, side frangipani and expansive front outlook. We made everything revolve around the kitchen island. We placed the carport on the street frontage and excavated under the house to create space for a new entry, family room, study, guest room and cellar. The side stairway now has a frameless glass corner to capture unexpected city views. The bathroom features the beautifully restored original clawfoot bath. The details are symmetrical and balanced with a pale neutral palette lifted by duck egg blue.

  • Mitchelton – Forever Home

Click an image for a closer look