Upper Mt Gravatt

Owner’s dream

Two grandparents wanted to build a five-bedroom forever home for their daughter, her adult sons and small daughter that would bring their family close by. They wanted an open-plan living area and pool that would become the heart of the house. There had to be entertainment rooms away from the noise and a cluster of rooms where Gran might one day live one day. It had to feel both generous and expansive, and be completely private and secure.

The site

A flat suburban lot in a quiet, gently elevated street currently lined with 1950s houses that time will be surrounded by large two-storey houses. The long side faced north, making it perfect for light and breeze.

Our design solution (built by Stewart Harris)

The two-storey bedroom wing runs east-west on the south side of the block. A one-storey living pavilion on the north side sits in a courtyard of gardens and pool, creating a vista from front to back on the ground floor and panoramic outlook from the upper floor. All the bedrooms look to the pool and out to wider views. The central kitchen, framed by double height space with stairs and a bridge, flows out to the indoor and outdoor living areas through large corner doors. The house can never be built out or overlooked.

The south wall contains all the back-of-house areas, including a slatted drying area and bike store between garage and laundry, and plentiful considered storage

A limited neutral palette of materials: black brick, polished concrete, pale grey walls and glass warmed by the timber features, creates a classic look. The exquisite bespoke details are testament to the creative collaboration between the owners, designers and master craftsmen.

More Images

Our Happy Clients

Jan, you did a fantastic job translating our unformed ideas into a classy home, fulfilling all our requirements. We are most impressed that you were able to design such a unique and spacious home on a small block and yet one that blends in with the ambience of the suburb without being ostentatious. Your choice of building materials was inspired and the design incorporating the high ceiling in the living/dining/kitchen area impresses everyone who sees it. We also appreciated your no-nonsense, straightforward, approach to the whole project. Congratulations on a great job

Lola & Ian Binch Owners

We knew we only had one chance to get the look and the acoustics right and the room also needed to work if we ever sold the home.PlaceMate took into account not just the acoustics, but also the aesthetics of the room. We are delighted with their work

Greg & Trish Elgar Brisbane

For an architect, Jan’s not an idiot.

Dave Maguire Builder

Best use of a steep site

PlaceMate designs topped the state at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for best use of a sloping site over $250,000 for two contemporary townhouses built on a 500sqm site that dropped 10 meters from a busy road. All four bedrooms and living areas captured the city views.

 

Best renovation $250-$500,000

PlaceMate designs took home the prize at the Queensland Master Builders Association Housing & Construction Awards for the best renovation $250,000 – $500,000 for a 1910 cast concrete Californian bungalow-style house in Indooroopilly. The winning design unified alterations undertaken in the 50s, 70s and 80s and added a new wing.

Recognised in The Courier-Mail

PlaceMate’s skills were recognised in The Courier-Mail in January 2016 for our transformation of a Shorncliffe residence originally built around 1910.

Registered with Board of Architects Queensland

Registration Number 2457

Our Client Success Team

Placemate Architects works with successful and innovative clients. Together we achieve significant and lasting transformations of cities, houses and landscapes.